Πληροφορίες

Η "Αρχόντισσα των Κυκλάδων", όπως συχνά αποκαλούν τη Σύρο βρίσκεται στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων και αποτελεί την πρωτεύουσά τους, καθώς και την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για ένα νησί με ήπιο ανάγλυφο, λοφώδη ενδοχώρα, πεδινά παράλια και δαντελωτές ακτές, που ξεχωρίζει για την αριστοκρατική του γοητεία και την πολιτισμική του αίγλη. Κατοικείται αδιάκοπα από την 3η χιλιετία π.Χ. και η αρχιτεκτονική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πλήθος ευρημάτων που αποδεικνύουν τη σημασία του νησιού ως εμπορικού και καλλιτεχνικού κέντρου του Κυκλαδικού πολιτισμού. Φοίνικες, Κρήτες, Ίωνες, Σάμιοι, Πέρσες, Λατίνοι, πειρατές και Τούρκοι άφησαν διαδοχικά το δικό τους μερίδιο επιρροής στον τόπο και την κουλτούρα του.

Μετά την Ελληνική Επανάσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας η Σύρος αποτέλεσε ουδέτερο έδαφος και καταφύγιο πολλών αμάχων προφύγων, αναδείχθηκε στο σημαντικότερο εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Γνώρισε επίσης αξιόλογη βιομηχανική άνθηση, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής, αλλά και μεταγενέστερα. Το λιμάνι του νησιού υποβιβάστηκε σε δευτερεύοντα ρόλο μετά τη διάνοιξη του Ισθμού και την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά. Η οικονομική ευημερία και η συνεπακόλουθη πολιτισμική άνθηση είναι εμφανείς στη Σύρο με απτό ή άυλο τρόπο έως τις μέρες μας. Η πρωτεύουσα του νησιού Ερμούπολη εντυπωσιάζει με την λαμπρά νεοκλασσικά δημόσια κτίρια, το μνημειακό χαρακτήρα της κεντρικής πλατείας και τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά. Οι παραλιακοί οικισμοί, όπως οι Ντελαγκράτσια, έχουν επίσης να επιδείξουν αξιόλογη αρχιτεκτονική με αριστοκρατικές εξοχικές επαύλεις και εντυπωσιακούς κήπους. 

Η Σύρος χαρακτηρίζεται από την πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας της, καθώς εδώ συνυπάρχουν η ορθόδοξη με την καθολική κοινότητα σε μια ειρηνική και σχέση αιώνων αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας. Εξάλλου, το νησί σε πολλές ιστορικές συγκυρίες υπήρξε τόπος υποδοχής προσφύγων από τη Μικρά Ασία και αλλού, οι οποίοι εντάχθηκαν οργανικά στην τοπική κοινωνία. Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου που σκαρφαλώνει τον λόφο πάνω από την Ερμούπολη υπήρξε ιστορικά η συνοικία των Καθολικών του νησιού και έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την πόλη που εκτείνεται χαμηλότερα. Λιθόστρωτα σοκάκια, "στεγάδια", στενοί κλιμακωτοί διάδρομοι και γραφικά σπίτια συνθέτουν ένα περιβάλλον που μας μεταφέρει βαθύτερα στην ιστορία του τόπου. Στο ψηλότερο σημείο του κάστρου δεσπόζει η εκκλησία του Σαν Τζώρτζη, η Καθολική Μητρόπολη της Σύρου, που απολαμβάνει μοναδική θέα.

Σήμερα η Σύρος είναι ένας τόπος που έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες και τους μόνιμους κατοίκους της. Αρχοντική γοητεία και φυσικές ομορφιές συνδυάζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές. Η καλλιτεχνική κουλτούρα, για την οποία φημίζεται το νησί, διατηρείται ζωντανή και αναζωογονείται συνεχώς με πλήθος από πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε χρόνο φιλοξενώντας σημαντικούς εκπροσώπους όλων των τεχνών.

Πρόσβαση

  • Με πλοίο: Η Σύρος έχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά, με πλοία που προσεγγίζουν το νησί σε 4-5 ώρες περίπου, αλλά και ταχύπλοα κλειστού τύπου που πραγματοποιούν το ταξίδι σε περίπου 2,5 ώρες. Συνδέεται επίσης με το λιμάνι της Ραφήνας με πλοία που κάνουν περίπου 5 ώρες αλλά είναι πιο οικονομικά. 
  • Με αεροπλάνο: Το αεροδρόμιο "Δημήτριος Βικέλας" (JSY-Κρατικός Αερολιμένας Σύρου)  βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα έξω από την Ερμούπολη και δέχεται καθημερινά πτήσεις από Αθήνα, διάρκειας μικρότερης από 30 λεπτά. Απευθείας πτήσεις έχει και από άλλα μέρη της χώρας, ενώ με ανταπόκριση μπορείτε να προσγειωθείτε στο νησί και από το εξωτερικό. Το καλοκαίρι και το Πάσχα υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα δρομολογίων.